Te świderki to mój najnowszy patent na szybką i tanią przekąskę. Wystarczą dwa składniki
Ta szybka przekąska spodobała się mojej rodzinie bardziej niż klasyczne hot dogi. Wydawać by się mogło, że połączenie bułki i parówki lub kiełbaski niczym nie może zaskoczyć. Jednak uformowanie produktów w zgrabne świderki sprawia, że podczas przyrządzania nabierają jeszcze więcej smaku. Mięso pod wpływem wysokiej temperatury skręca się, tworząc spiralne kształty, a przez to większa jego powierzchnia może się zrumienić i stać chrupiąca. Fakt, że składniki do zrobienia ciepłego smakołyku są tanie, jest jego dodatkową zaletą.
Jak zrobić tanią przekąskę lepszą od hot doga?
Inspirowaną amerykańskim daniem na ciepło tanią przekąska wykonasz bardzo sprawnie. Najważniejszym etapem jest właściwe nacięcie składników i odpowiednie nadzianie ich na patyczki do szaszłyków. Mięso i bułka muszą wyglądać trochę jak warkocz, a w trakcie rozcinania trzeba uważać, by się nie przerwały. To w zasadzie jedyna trudność podczas przyrządzania tych smacznych i efektownych świderków. Zapiekanie czy smażenie będzie już banalne. To co, spróbujesz?
Przepis: Świderki z kiełbasą
Prosta i szybka przekąska lepsza niż hot dogi.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 565 w każdej porcji
Składniki
- 4 kiełbasy śląskie
- 4 mini bagietki
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKiełbasę oraz bułki natnij spiralnie, zaczynając od jednego końca i kończąc na drugim. Nacięcia powinny być głębokie, ale nie przecinające na wylot. Produkty nadziej na patyczki do szaszłyków, tak, aby kiełbasa i bułka były ułożone naprzemiennie.
- Robienie taniej przekąskiRozgrzej patelnię grillową lub piekarnik. Świderki z kiełbasą podgrzewaj tak długo, aż zaczną się rumienić. W razie potrzeby obracaj.
Jak podawać pyszne świderki z kiełbasą?
Wielu dodatków do tej taniej przekąski nie potrzeba. Moja rodzina lubi zanurzyć smakołyk w sosie pomidorowym albo w musztardzie, ostrość dodatku dobierając do humoru. Mąż zwykle preferuje bardziej wyraziste frykasy i serwuje te świderki z sambalem lub dipem czosnkowym. Dla mnie świetnym urozmaiceniem jest ketchup ze śliwkami.
Inne warianty szybkiej przekąski na ciepło
Zamiast kiełbasy śląskiej możesz użyć parówek drobiowych lub wieprzowych. Sprawdzi się też aromatyczna kiełbasa z dodatkiem przypraw np. czosnkowa albo jałowcowa. Im bardziej nietypową wędlinę wybierzesz tym, mniej „amerykańskie” danie uzyskasz. Bułkę do tej taniej przekąski możesz też skropić oliwą z oliwek i natrzeć czosnkiem, by byłą smaczniejsza.